Ερωταπαντήσεις σχετικά με το δίκαιο των επιχειρήσεων: Το σήμα

Τι είναι το σήμα;

Σήμα θεωρείται κάθε σημείο, επιδεικτικό γραφικής παραστάσεως, ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχειρήσεως από εκείνα άλλων επιχειρήσεων, τέτοιο δε σημείο μπορούν να αποτελέσουν ιδίως λέξεις, ονόματα, επωνυμίες, ψευδώνυμα, απεικονίσεις, σχέδια, αριθμοί γράμματα, ήχοι, το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του. Συνεπώς κυρίαρχο στοιχείο στην έννοια του σήματος είναι η διακριτική δύναμη.

Το σήμα, δηλαδή, οφείλει πρωταρχικά να επιτελεί διακριτική λειτουργία, με την οποία στενά συνδεδεμένη είναι η λειτουργία προέλευσης που ακολούθως αναπτύσσει, έτσι ώστε τα σηματοδοτούμενα προϊόντα ή υπηρεσίες να εμφανίζονται πλέον ως προϊόντα ή υπηρεσίες συγκεκριμένης επιχείρησης και να αποφεύγεται αντίστοιχα ο κίνδυνος σύγχυσης με άλλη επιχείρηση, είτε αυτός αφορά την προέλευση των προϊόντων ή υπηρεσιών είτε την ταυτότητα των επιχειρήσεων ως προς τους φορείς τους ή ως προς την ύπαρξη μεταξύ τους οργανωτικής σχέσης ή οικονομικής συνεργασίας.

Το δικαίωμα στο σήμα παρέχει προστασία καταρχήν μόνον κατά του κινδύνου σύγχυσης ή της προσβολής της φήμης.

Πώς προστατεύονται τα σήματα φήμης (σήματα αυξημένου κύρους, γνωστά στο ευρύ κοινό) ;

Σύμφωνα με το άρθρο 124 παρ. 3 περ. γ΄ του νόμου 4072/2012 σημείο δεν γίνεται δεκτό για καταχώριση εάν ταυτίζεται ή ομοιάζει με προγενέστερο σήμα που έχει αποκτήσει φήμη και η χρησιμοποίηση του μεταγενέστερου σήματος θα προσπόριζε σε αυτό, χωρίς εύλογη αιτία, αθέμιτο όφελος από το διακριτικό χαρακτήρα ή τη φήμη του προγενέστερου σήματος ή θα έβλαπτε το διακριτικό χαρακτήρα ή τη φήμη αυτού, ανεξάρτητα αν το μεταγενέστερο σήμα προορίζεται να διακρίνει προϊόντα ή υπηρεσίες που ομοιάζουν με τα προϊόντα ή υπηρεσίες του προγενέστερου σήματος.

Τι είναι η αρχής προτεραιότητας στο σήμα;

Το δικαίωμα επί ενός διακριτικού γνωρίσματος που αποκτήθηκε μεταγενέστερα είναι ασθενέστερο και οφείλει να υποχωρήσει έναντι του προγενέστερου, το οποίο αναγνωρίζεται ως ισχυρότερο.

Τι είναι το ευρωπαϊκό σήμα;

Το ευρωπαϊκό σήμα ισχύει ενιαία για όλα τα κράτη – μέλη, αφού ισχύει η κεντρική κατάθεση του και αντίστοιχα ανανέωση. Αν, όμως, υπάρχει νομικό κώλυμα έστω και σε ένα κράτος – μέλος απορρίπτεται στο σύνολό του. Επίσης, δεν γίνεται έλεγχος για σχετικά απαράδεκτα, αλλά υπάρχει στατιστικά μεγαλύτερη πιθανότητα να ασκηθεί ανακοπή.

Τι είναι το διεθνές σήμα;

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης του 1989, η οποία έχει υπογραφεί από 106 χώρες, με βάση μια αρχική κατάθεση σε μια χώρα – μέλος υποβάλλεται αίτηση για Διεθνές Σήμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Η αίτηση λαμβάνει ημερομηνία και διαβιβάζεται σε όσες χώρες μέλη έχει υποδείξει ο καταθέτης. Στις χώρες αυτές η αίτηση εξετάζεται σαν να ήταν αίτηση εθνικού σήματος και αν γίνει δεκτή εξομοιώνεται με εθνικό σήμα.

Σχολιάστε